Welkom bij onze kliniek Dierenkliniek Grevelingenmeer

Dierenarts Purmerend
Grevelingenmeer 177
1447 AM PURMEREND
info@dierenkliniekgrevelingenmeer.nl
0299-648000

Vaccinaties

vaccinatie en ontwormingHonden

De laatste jaren is er veel discussie gevoerd over het nut van vaccineren bij mensen, maar ook bij dieren. Honden en katten worden in Nederland ingeënt tegen een aantal ernstige infectieziektes. Zo worden honden ingeënt tegen parvo, hondenziekte, hepatitis en de ziekte van Weil. Dit zijn de vier componenten van de “grote cocktail”. Verder kunnen honden daarnaast nog ingeënt worden tegen kennelhoest d.m.v. een neusdruppel. Dit vaccin bevat naast parainfluenza ook bordetella, een bacterie die ook betrokken is bij kennelhoest. Deze neusdruppel geeft een jaar lang bescherming tegen de kennelhoest.

Tot nu toe kregen honden elk jaar de grote cocktail. Uit onderzoek is echter gebleken dat niet alle componenten van de grote cocktail elk jaar herhaald moeten worden. Er is gebleken dat de enting tegen parvo, hepatitis en hondenziekte voldoende bescherming geeft voor 3 jaar. De enting tegen parainfluenza, bordetella en de ziekte van Weil geven een bescherming van 1 jaar. Dit houdt in dat het vaccinatie schema van de hond aangepast kan worden. Dit geldt wel alleen voor de honden die als pup en op hun eerste jaar goed gevaccineerd zijn.

Pups krijgen op 6 weken leeftijd een enting tegen de hondenziekte en parvo. Op 9 weken oud krijgen ze een enting tegen de Hond Dierenartsziekte van Weil en parvo in combinatie met druppels in de neus tegen parainfluenza en bordetella. Op 12 weken wordt uw pup tegen de ziekte van Weil, hondenziekte, hepatitis en parvo geënt. Als uw hond 1 jaar oud is krijgen ze de “grote cocktail”, bestaande uit een injectie onder de huid en druppels in de neus. Hierna hoeft uw hond niet elk jaar meer de “grote cocktail” te krijgen. Wel moeten ze elk jaar ingeënt worden tegen de ziekte van Weil en evt tegen bordetella en parainfluenza.

Basisvaccinatieschema:

Leeftijd Vaccin
6 weken Nobivac Puppy DP
8 – 9 weken Nobivac Lepto + Nobivac Parvo-C + Nobivac KC
12 weken Nobivac DHP + Nobivac Lepto
1 jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto + Nobivac KC
Voor de rabiësvaccinatie, vanaf 12 weken, kan Nobivac Rabiës worden gebruikt.

Waarom kennelhoest standaard in basisvaccinatie?

  • Kennelhoest treedt meestal op na intensief contact met andere honden.
  • Hoewel de naam dat doet vermoeden, wordt kennelhoest niet alleen overgedragen in kennels (pensions), maar ook:
    *op shows
    *op hondenscholen
    *op uitlaatweides
    *tijdens meegaan met uitlaatservices

Jaarlijks vaccinatieschema: met verhoogd risico op kennelhoest

Leeftijd Vaccin
2e jaar Nobivac Lepto + Nobivac KC
3e jaar Nobivac Lepto + Nobivac KC
4e jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto + Nobivac KC
5e jaar Nobivac Lepto + Nobivac KC
6e jaar Nobivac Lepto + Nobivac KC
7e jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto + Nobivac KC
8e jaar Nobivac Lepto + Nobivac KC enz.
Voor de rabiësvaccinatie kan Nobivac Rabiës  worden gebruikt.

Jaarlijks vaccinatieschema: met laag risico op kennelhoest

Leeftijd Vaccin
2e jaar Nobivac Pi + Nobivac Lepto
3e jaar Nobivac Pi + Nobivac Lepto
4e jaar Nobivac DHPPi + Nobivac Lepto
5e jaar Nobivac Pi + Nobivac Lepto
6e jaar Nobivac Pi + Nobivac Lepto
7e jaar Nobivac DHPPi + Nobivac Lepto
8e jaar Nobivac Pi + Nobivac Lepto enz.

Voor de rabiësvaccinatie kan Nobivac Rabiës worden gebruikt.

Katten

Katten worden ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. Ook bij katten is onderzoek gedaan naar de duur van de bescherming en er is gebleken dat de enting tegen kattenziekte 3 jaar bescherming geeft. De enting tegen niesziekte geeft maar voor 1 jaar bescherming en moet daarom wel elk jaar gegeven worden. Dit houdt in dat ook het vaccinatieschema van de kat aangepast gaat worden. Elk jaar inenten tegen niesziekte en één keer in de  drie jaar tegen kattenziekte.

Leeftijd Vaccin
8 – 9 weken Nobivac Tricat
12-14weken Nobivac Tricat
1 jaar Nobivac  Tricat
Voor de rabiësvaccinatie, vanaf 12 weken, kan Nobivac Rabiës worden gebruikt.
Leeftijd Vaccin
2e jaar Nobivac Ducat
3e jaar Nobivac Ducat
4e jaar Nobivac Tricat
5e jaar Nobivac Ducat
6e jaar Nobivac Ducat
7e jaar Nobivac Tricat
8e jaar Nobivac  Ducat

Fretten

Fretten worden gevaccineerd tegen hondenziekte van het merk Nobivac

De eerste vaccinatie vindt plaats op 8 weken, en moet herhaald worden op 12 weken, dit is de basisvaccinatie. Daarna vindt een jaarlijkse hervaccinatie en controle plaats.

Konijnen

Uw konijn kan gevaccineerd tegen Myxomatose en VHD/VHS. Deze ziekten worden voornamelijk overgebracht door muggen en vliegen. In 2012 is er een nieuw vaccin op de markt gekomen wat een heel jaar lang bescherming geeft tegen beide ziekten.

De meeste eigenaren laten hun dieren in april (net voor het begin van de zomer) vaccineren. Vanaf nu is een eenmalige inenting per jaar voldoende.

Buitenland

Dieren die naar het buitenland gaan moeten volgens de wet ingeënt worden tegen hondsdolheid. Voor deze enting is aangetoond dat het voldoende bescherming geeft voor 3 jaar. Dit houdt in dat dieren die in EU-landen op vakantie gaan, nog maar 1x in de drie jaar ingeënt hoeven te worden tegen hondsdolheid. Landen buiten de EU, zoals Zwitsersland kunnen eisen dat een dier nog wel elk jaar ingeënt moet worden.

Gezondheidscontrole

Er is dus met onderzoek aangetoond dat het niet meer nodig is om alle inentingen elk jaar te geven. We kunnen nu voor elk dier een vaccinatieschema op maat aanbieden. Het jaarlijks vaccineren blijft wel bestaan, maar wel op maat.

Het belangrijkste is dat uw dier een jaarlijkse gezondheidscontrole krijgt, met daarbij een aangepaste vaccinatie. Dieren kunnen niet praten en aangeven dat er iets niet in orde is. Door jaarlijks uw dier goed na te kijken en het gewicht te controleren kunnen in een vroeg stadium gezondheidsproblemen opgespoord worden En hoe eerder een ziekte of aandoening gevonden wordt, hoe eerder er een behandeling ingesteld kan worden. Op die manier wordt de kans veel groter dat uw dier gezond oud wordt.

Wij hopen u te zien voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie.