Tandheelkunde

Terug

Een goed en gezond gebit is belangrijk voor iedereen, ook voor uw huisdier !
Bij Dierenkliniek Grevelingenmeer geven wij extra aandacht aan het gebit van uw huisdier. Mocht het gebit vies zijn door tandplak of tandsteen dan kunnen wij er voor zorgen dat het gebit schoon wordt. Dit is niet tandsteen verwijderen onder een roesje maar een goede én grondige gebitsreiniging onder algehele narcose

Mochten er afwijkingen te zien zijn aan de tanden of kiezen die onder het tandsteen vandaan komen dan melden wij dit aan u, en zullen wij in overleg met u de juiste oplossing kiezen. Door het maken van röntgenfoto’s van de tanden en kiezen kunnen wij veel beter in hoe gezond of ziek een tand/kies werkelijk is. Bij Dierenkliniek Grevelingenmeer gaan wij net een stapje verder, daarom bent u bij ons aan het juiste adres voor een goed en gezond gebit.

Gaatje of wortelkanaalbehandeling

Als een tand of kies beschadigd is door bacteriën of trauma is het niet altijd nodig om de tand/kies te trekken. Afhankelijk van de mate van beschadiging is het mogelijk om bijvoorbeeld een gaatje te vullen of  een wortelkanaalbehandeling toe te passen. De kies/tand kan dan behouden blijven zonder zenuw en met een mooie witte vulling erop. Bij Dierenkliniek Grevelingenmeer beschikken wij over de kennis en de materialen om net dat stapje verder te gaan dan de gewone dierenarts.

Overleg met eigenaar:

De dieren worden vooraf altijd gewogen en nagekeken door de dierenarts. In overleg  met de eigenaar wordt een behandelplan gemaakt, en een voorzichtige kostenschatting. Het is altijd moeilijk om de kosten te schatten als er heel veel tandsteen op de kiezen en tanden zit, er kan een prachtig gebit onder het tandsteen vandaan komen, maar er kan ook verborgen ellende onder zitten zoals gaatjes, teruggetrokken tandvlees of zelfs breuken. Indien afgesproken bellen wij u tussendoor om te vertellen welke behandeling nodig is.

Voorbereiding op de behandeling van het gebit:

Uw huisdier krijgt een narcose injectie (met een hond bent u er altijd bij) en zodra het dier suf wordt nemen wij het mee naar de tandheelkundige behandelruimte. Daar krijgt uw dier altijd een tube (soort buisje) in de keel waardoor wij zuurstof toedienen. Uw dier ligt dan meteen aan de monitor waardoor wij de essentiële lichaamsfuncties kunnen bewaken. Ook kunnen wij de narcose bijregelen met narcosegas. Veiligheid gaat voor alles. Ook als uw dier oud is of ziek, dan kunnen wij de narcose aanpassen om het zo veilig mogelijk te maken.

Röntgenfoto

Voor ons is het vanzelfsprekend om röntgenfoto’s te maken ter controle van de kwaliteit van de wortels van tanden en kiezen. Op een röntgenfoto kun je beter zien of het trekken echt nodig is. Ook na het trekken maken wij opnieuw röntgenfoto’s om te controleren of de wortel echte helemaal eruit is. Na het trekken wordt natuurlijk gehecht. Hiervoor gebruiken wij speciaal hechtmateriaal wat ook bij mensen gebruikt wordt. Dit lost sneller op dan gewoon hechtmateriaal waardoor het minder irritatie in de  mond geeft.

Controle van gebit:

Onze zorg voor het gebit van uw huisdier stopt niet op het moment dat u de deur uit loopt. Na een half jaar is er een gratis gebitscontrole bij de assistente. Wij willen er zeker van zijn dat het goed blijft gaan met het gebit van uw huisdier.

Hier onder vindt u een kleine foto impressie van het reinigen van een gebit

Gebit voor de behandeling

Tandsteen verwijderen met behulp van een scaler

Gebit wordt gepoetst met polijstpasta

Gebit na de behandeling