Operaties

Terug

Een operatie kan een kleine ingreep zijn, onder lokale verdoving om bijvoorbeeld te hechten of een klein bultje weg te halen. Een operatie kan ook een grote ingreep zijn zoals  bijvoorbeeld een buikoperatie. Bij een operatie wordt altijd volgens een vast protocol gewerkt.

Als het dier onder narcose is wordt het operatiegebied geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Daarna worden er steriele doeken geplaatst en er wordt altijd een nieuwe steriele operatieset gebruikt.
Door met een zo groot mogelijke hygiëne te werken is het gebruik van antibiotica tot een minimum beperkt, en bij ons bijna nooit nodig. Wel krijgt ieder dier bij ons een pijnstiller, dat is wel zo prettig.

Sterilisatie/castratie

Bij de “normale” sterilisatie van de hond (laparotomie) wordt er 1 snede in het midden van de buik gemaakt van ongeveer 2-6 cm (grootte afhankelijk van ras). Via deze snede worden de beide eierstokken naar buiten gebracht, afgebonden en verwijderd.
Bij een laparoscopie (kijkoperatie) worden 2 kleine sneetjes in de buik gemaakt, waardoor 2 buizen naar binnen worden gebracht. In de ene zit een minicamera, in de andere een chirurgisch instrument om de eierstokken in de buik af te binden en te verwijderen.
Het voordeel van de laparoscopie is een nog sneller herstel na de operatie. De laparoscopie wordt bij ons uitgevoerd door specialistisch chirurg Nicolas Vos.