Laboratorium onderzoek

Terug

Bloed onderzoek

Soms is lichamelijk onderzoek van een dier niet voldoende om tot een diagnose te komen. Dan kan bloedonderzoek een uit komstbieden.

Wij beschikken over een uitgebreid laboratorium waar wij de meest voorkomende bloedonderzoeken zelf kunnen doen. Zo kunnen wij bloedonderzoek doen van o.a. de nieren, de lever, het suikergehalte van het bloed, het eiwitgehalte van het bloed, de waarde van de schildklierhormonen bepalen. Ook kunnen wij de rode en witte bloedlichaampjes meten, onder andere ter controle van een ontsteking. Ook kunnen wij de belangrijkste gehalten van bloedzouten meten.
Verder zijn er testen in huis om bijvoorbeeld de aanwezigheid van bepaalde virussen te meten.

Wij hebben goede contacten met gespecialiseerde laboratoria in Nederland en Duitsland voor het bloedonderzoek dat wij zelf niet kunnen doen. Het bloed wordt dan per koerier verzonden om zo snel mogelijk een uitslag te kunnen krijgen.
Steeds vaker wordt er bij dieren DNA onderzoek gedaan, om bepaalde erfelijke aandoeningen uit te sluiten. Dit sturen wij door naar gespecialiseerde laboratoria. De uitslagen ontvangen wij per mail, sneller als dit kan het niet.

Urine onderzoek

Uit urine kunnen we een hoop informatie halen over de gezondheid van uw dier. Het urine onderzoek doen wij zelf. Wij kunnen een flink aantal stoffen in de urine testen met behulp van een stick, zoals bij de huisarts ook gedaan wordt. Verder kunnen wij het soortelijk gewicht bepalen, en tenslotte wordt met de microscoop de urine onderzocht op de aanwezigheid van bepaalde cellen of kristallen.
Ook kunnen een aantal hormoontesten met de urine gedaan worden.
Mocht het nodig zijn dan sturen wij de urine voor verder onderzoek op naar een gespecialiseerd laboratorium.

Ontlasting onderzoek

In de ontlasting kunnen wij sommige wormen en/of parasieten zien (of zoeken).
Hiervoor hebben wij de juiste materialen en testen in huis.
Ook hier geldt: wat wij niet kunnen wordt per koerier opgehaald en weggebracht naar een gespecialiseerd laboratorium.

Weefsel onderzoek

Weefselonderzoek of cytologie is het onderzoek van cellen uit bultjes in een dier. Door middel van een naald nemen wij een aantal biopten uit een bult om zo cellen te verzamelen.
Na drogen en kleuren kunnen deze onder de microscoop bekeken worden. Vaak kunnen wij op deze manier zien om welke cellen het gaat, en zo een diagnose geven van het type bultje dat er zit.
Door uit te zoeken wat voor bultje het is weten wij of een eventuele operatie om het te verwijderen nodig is.
Als wij van een (stukje) weefsel/bult willen weten wat het is, sturen wij het op naar de patholoog. Daar worden de stukjes weefsel verder verwerkt en klaar gemaakt om onder de microscoop te bepalen wat het is.

Schimmelonderzoek

Met behulp van speciale preparaten van voedingsbodems kunnen wij zelf schimmelonderzoeken doen.
Door enkele haren en/of schilfers uit verdacht besmette gebieden op de juiste manier op de voedingsbodem aan te brengen kunnen wij na 10 dagen zeggen of uw dier een schimmelinfectie heeft of niet.

Huidonderzoek

Het onderzoek van de huid bestaat voor een deel uit microscopisch onderzoek.
Omdat het erg lastig is om een dier onder de microscoop te leggen nemen wij enkele monsters van de huid, dit kunnen afkrab monsters zijn voor dieper in de huid onderzoek op bijvoorbeeld parasieten.
Ook kunnen het afdrukpreparaten zijn van de huid om te zien of er bepaalde bacteriën / gisten/ schimmels /  parasieten op de huid aanwezig zijn.
Dit soort onderzoeken doen wij zelf in de kliniek.

Oren

Bij ontsteking van het oor nemen wij altijd een swab: met een wattenstaafje halen wij een klein beetje oorsmeer uit het oor en doen dit op een speciaal glaasje. Daarna  kleuren wij dit in ons laboratorium met speciale kleurstoffen en kijken daarna onder de microscoop welke soort cellen er zijn. Hierdoor kunnen wij precies de juiste therapie inzetten. Alle oorontstekingen zijn anders en hebben daarom een andere behandeling nodig.