Ziekten en tumoren

Terug
Ziekten
Als de rat zich anders gedraagt kan dit wijzen op ziekte. Hou ook goed het gewicht in de gaten. Verlies van gewicht, niezen, snotteren, opgezette vacht en slomer zijn kunnen duiden op een aandoening.
Wat we vaak zien zijn ademhalingsziekten, gezwellen van de melkklieren en huidproblemen. De huidproblemen komen vaak van parasieten zoals mijten, teken, luizen en vlooien. Ook schurftmijt goed komt voor, je ziet dan knobbeltjes op de staart en oren, de zogenaamde bloemkooloortjes. Soms kan het lijken of de rat bloed uit oog of neus, maar dat komt zelden voor. Het oog en neus vocht van ratten bevat porfyrine, een roodbruine kleurstof. Dit lijkt op bloed. Overproductie kan wijzen op stress of ziekte.

De meest voorkomende ziekte bij ratten van anderhalf jaar en ouder is tumoren. De bulten ontstaan vaak bij de melkkieren, maar komen ook voor op de rug of flank. Als ze klein zijn, zijn ze vaak operatief te verwijderen, maar soms zijn ze zo groot dat dat niet meer kan.
Soms kunnen wij een geneesmiddel geven waardoor de tumor kleiner wordt, en het leven weer dragelijk. Helaas werkt het niet altijd.