Voeding

Terug

Konijnen zijn planteneters en het is daarom van belang dat ze elke dag vers hooi krijgen. Konijnen hebben een ingewikkeld maagdarmkanaal waarbij bacteriën een belangrijke rol spelen bij de vertering van voedsel. Het konijn heeft deze bacteriën nodig om goed hun voedsel te kunnen verteren. Verstoring hiervan geeft vaak diarree, gasvorming en/of verminderde eetlust.

Naast hooi heeft het konijn ook krachtvoer nodig. Het krachtvoer is slechts een aanvulling en is niet het belangrijkste bestanddeel van de voeding. Vaak wordt gemengd krachtvoer gekocht.

Konijnen zijn behoorlijk selectief en eten vaak alleen de lekkerste brokjes(de gekleurde) en laten de bruine, staafvormige brokjes liggen. Dit zijn nou juist de belangrijkste brokjes, aangezien de gekleurde brokjes meer snoepgoed is voor het konijn. Het beste kan een voeding gegeven worden met alleen de staafvormige brokjes.

Ook is het van belang niet teveel van dit krachtvoer te geven aan een volwassen konijn. Eén eetlepel krachtvoer per kg konijn is voldoende als ze daarnaast veel vers hooi kunnen eten. Konijnen zijn vaak ook gek op verse groente. Niet alle groente is goed voor konijnen. Het liefst geen kool of sla geven. Wel kunnen bijv. lof, andijvie, paprika en natuurlijk worteltjes en het lof van de wortels gegeven worden. Ook vinden konijnen fruit zoals bijv. een appel lekker. Het is van belang om fruit en groente met mate te geven. Niet in één keer een hele stronk. Ook kan het beste een aantal dagen achter elkaar dezelfde groente gegeven worden.

Konijnen produceren 2 verschillende keutels. Een stevig, ronde donkere keutel die de hele dag geproduceerd wordt en een oranje/bruine zachtere keutel. Deze laatste is geen vorm van diarree. De zachte keutel wordt maar 1-2x per dag uitgepoept. Het bevat de inhoud van de blinde darm van het konijn en is rijk aan allerlei voedingsstoffen. Daarom hoort het konijn deze keutels rechtstreeks uit de anus op te eten. Als het goed is hoort u deze keutels dus niet in het hok te vinden. Als het konijn deze keutels niet opeet, kunnen ze vaak aan de achterkant van het konijn blijven plakken. Het is dan verstandig om het konijn even te laten controleren door de dierenarts.

Wij staan op de site van www.konijnen.nl bekend als dierenarts met verstand van konijnen.