Vaccinaties

Terug

Konijnenziekten

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals vlooien en muggen. Ook via direct contact met een besmet konijn kan de ziekte zich verspreiden. Als de ziekte uitbreekt, verspreidt het zich snel wat weer een groot gevaar voor uw konijn kan zijn.

Als je konijn besmet is met myxomatose, zie je dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit van je konijn. Ook elders kunnen zwellingen ontstaan: lippen, oorbasis, genitalia en de anus. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen om de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken wordt steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen  twee weken tot de dood.

Uw konijn kan gevaccineerd worden tegen deze ziekte. Dit kan vanaf een leeftijd van 5 weken gegeven worden. Het vaccin geeft een jaar bescherming.

Wij gebruiken het nieuwe vaccin tegen Myxomatose én RHD1 én RHD2.

 

 

 


RHD Rabbit Hemorrhagic Disease(VHD Viral Hemorrhagic Disease)

RHD wordt ook door virussen veroorzaakt, namelijk door het RHD1 of RHD2 virus. Bij beide varianten sterven konijnen heel snel, vaak zonder dat er sprake is van ziekteverschijnselen. Soms hebben ze een periode  van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Het virus kan zich via direct contact maar ook indirect contact, zoals ontlasting, urine, insecten en besmet materiaal verspreiden. Het geven van planten aan uw konijn kan dus de ziekte veroorzaken.

De ziekte geeft acute bloedingen. Uw konijn kan ineens overlijden zonder verschijnselen. Soms wordt vlak voor de dood bloederige uitvloeiing uit de neus gezien. Andere verschijnselen zijn sloomheid, benauwdheid, gillen, knarsetanden en verminderde eetlust.

U kunt uw konijn ook tegen deze ziekte laten vaccineren. Wij gebruiken een combinatie- vaccin  tegen myxomatose en RHD 1 en 2, dit mag vanaf een leeftijd vanaf 5 weken gegeven worden. Het vaccin geeft een jaar bescherming.  Deze ziektes komen het meest voor in de zomer en het najaar, het beste moment om te vaccineren is daarom in het voorjaar.
De betere konijnen pensions hebben deze vaccinaties verplicht gesteld voor konijnen die komen logeren.