Parasieten

Terug

Miasis

Veel konijnen hebben wel eens last van een vieze achterkant (tgv plakpoep en tgv lekken van urine). Dit vormt in de zomer een groot gevaar, aangezien vliegen aangetrokken worden door de geur en hun eitjes in deze plakpoep of vieze vacht kunnen leggen. De uitgekomen maden eten zich door de huid heen en geven zo forse beschadigingen. Vaak zitten ze rond de anus en genitalia, maar ze kunnen ook via de staart tot op de rug kruipen. Konijnen kunnen miasis in een heel korte tijd ontwikkelen! Er zijn geen specifieke verschijnselen. Wel eet uw konijn vaak minder, kruipt weg in hoek of is juist heel erg onrustig.

Dit zijn spoedpatiënten!!

Als u maden ziet mag u ons meteen bellen.

Het belangrijkste is om miasis te voorkomen. Houdt goed de achterkant van uw konijn in de gaten. Als uw konijn daar veel poep heeft kleven is het verstandig om te plek te laten scheren en schoon te maken. Hier kunt u bij ons een afspraak voor maken.

Het weren van vliegen en muggen kunt u het beste doen door met fijnmazig gaas (klamboe) het hok af te sluiten, zodat vliegen niet in het konijnenhok kunnen komen. Regelmatig het konijnenhok verschonen is ook van belang.

Mijten

Sommige konijnen kunnen last hebben van mijten. Deze kunnen op de vacht en in de oren zitten. Vaak krabben de konijnen meer op de plekken waar de mijten zitten. Deze zijn met het blote oog niet te zien. In de vacht geeft het vaak een heftige schilfering. Ook kan je aan elkaar gekleefde haren en kaalheid zien. De mijten kunnen ook overlopen naar de andere dieren in het hok. Het is verstandig om met uw konijn een afspraak te maken bij ons als deze verschijnselen aanwezig zijn.

 

 

 

Luizen

Naast mijten kan een konijn ook luizen hebben. Deze zijn groter dan mijten en kan je als je heel goed kijkt zien. Vaak heeft het konijn jeuk en aan elkaar geplakte haren. Schilfering kan ook aanwezig zijn, maar is vaak minder dan bij mijten. De luizen zijn in principe diersoort specifiek, maar als het konijn met bijv. een cavia gehouden wordt is het verstandig ze beide te behandelen. Ook hier is het verstandig om contact met ons op te nemen.

Vlooien

Het konijn kan ook vlooien hebben. Deze zijn goed zichtbaar. Ook deze moeten bestreden worden, want bij een groot aantal kan het konijn bloedarmoede krijgen. Vlooien kunnen naar andere diersoorten overspringen en daar dus ook daar een probleem geven. Konijnen mogen NIET met fipronil (frontline) behandeld worden.