Huisvesting

Terug

Een konijn kan zowel binnen als buiten gehuisvest worden. Meestal is het konijn binnen tijdens de koudere maanden en kunnen ze weer naar buiten als het warmer wordt. Het is van belang dat ze rustig om gewend worden naar een andere temperatuur. In de winter is het wel van belang dat het konijn een dicht nachthok heeft en voldoende dik strobed. Konijnen vinden het sowieso prettig dat ze zich af en toe kunnen verschuilen.

 

Ook is het van belang dat het konijn genoeg ruimte en beweging heeft. Je konijn moet tenminste 3 tot 4 hoppen kunnen maken,  languit liggen en rechtop op zijn achterpoten kunnen staan. Konijnen zouden dagelijks extra beweging moeten krijgen. Konijnen zijn sociaal, dus is het vaak verstandiger om twee konijntjes te nemen en die al vanaf jongs af aan bij elkaar te zetten. Een hok voor 2 kleine konijnen zou al snel 150 x 60 x 60 cm moeten zijn.

Bij de huisvesting hoort natuurlijk ook de bodembedekking. Stro is een goede bodembedekker voor konijnen. Naast stro werd er vroeger vaak zaagsel gebruikt. Bij onderzoek is naar voren gekomen dat zaagsel nog wel eens schadelijke stoffen kan bevatten, waardoor het beter is dit materiaal niet te gebruiken. Zaagsel werd vaak gebruikt om urine op te vangen. Er zijn ook andere materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Dit materiaal is een soort geperst karton wat ook voor konijntjes met allergie gebruikt kan worden. Hooi is van belang voor de voeding en wordt doorgaans niet als bodembedekker gebruikt.
Het is van belang dat het hok elke week goed schoongemaakt wordt. Het urine deel liefs dagelijks schoonmaken.