Gebit

Terug

Het konijn heeft zowel boven als onder 2 voortanden. Achter de boventanden zitten ook nog 2 stifttanden. Deze tanden blijven gedurende het leven van het konijn doorgroeien. De tanden staan zo op elkaar dat ze tegen elkaar afslijten en daardoor de stand en de lengte van de tanden hetzelfde blijft. Deze tanden kunnen nog wel eens door u zelf gezien worden.

Helaas staan niet bij alle konijnen deze tanden goed op elkaar. Ze kunnen dan veel te lang worden en omkrullen naar de binnen-of buitenkant van de bek. Konijnen met dit probleem eten vaak minder, kwijlen meer en kunnen bijv. knarsetanden. Ook hebben ze vaak een minder verzorgde vacht. Het is van belang dat u zo snel mogelijk met uw konijn naar de dierenarts gaat als ze niet goed eet!!!

De voortanden kunnen in onze praktijk ingekort worden met een diamantboor waardoor de kans op scheuren of afbreken van de tanden verder geminimaliseerd wordt.

Konijn hebben naast de voortanden ook nog kiezen aan de boven- en onderkant. Deze kiezen blijven ook gedurende het hele leven doorgroeien. Door problemen met de voortanden, genetische aanleg en/of een matig dieet kunnen deze kiezen niet meer goed op elkaar sluiten. Daardoor gaan ze scheef afslijten en kunnen er haken op de kiezen ontstaan. Deze groeien dan naar de tong -of de wangzijde. Omdat deze haken pijn doen gaan konijnen minder eten. Doordat ze minder eten en sommige dingen ook niet meer kunnen eten verandert het eten wat ze normaal binnenkrijgen. Dit kan de bacteriehuishouding verstoren en kan leiden tot maagdarmklachten waarbij uiteindelijk het maagdarmkanaal stil kan komen te liggen. Konijnen die niet eten moeten daarom ook meteen daar de dierenarts en u kunt hiervoor vaak een afspraak op korte termijn bij ons maken (meestal nog dezelfde dag).

Wij beschikken over een moderne tandheelkundige unit waardoor wij beter in staat zijn de kiezen op de juiste lengte af te slijpen.