Vaccinaties en titerbepaling

Terug

De laatste jaren is er veel discussie gevoerd over het nut van vaccineren bij mensen, maar ook bij dieren. Honden en katten worden in Nederland gevaccineerd tegen een aantal ernstige infectieziekten.

Katten worden gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Ook bij katten is onderzoek gedaan naar de duur van de bescherming en er is gebleken dat het vaccin tegen kattenziekte minimaal drie jaar bescherming geeft. Het is mogelijk om antistoffen tegen kattenziekte in het bloed te bepalen en aan de hand daarvan te kiezen wanneer het juiste tijdstip is om te vaccineren. Wij doen deze bloedtest niet in huis, maar sturen het op naar een gespecialiseerd laboratorium. De vaccinatie tegen niesziekte geeft maar voor 1 jaar bescherming en moet daarom wel elk jaar gegeven worden, voor niesziekte bestaat geen titerbepaling.

Het belangrijkste is dat uw dier een jaarlijkse gezondheidscontrole krijgt, met daarbij een aangepaste vaccinatie. Dieren kunnen niet praten en aangeven dat er iets niet in orde is. Door jaarlijks uw dier goed na te kijken en het gewicht te controleren kunnen in een vroeg stadium gezondheidsproblemen opgespoord worden En hoe eerder een ziekte of aandoening gevonden wordt, hoe eerder er een behandeling ingesteld kan worden. Op die manier wordt de kans veel groter dat uw dier gezond oud wordt.

Daarnaast is het mogelijk om katten te vaccineren tegen een bepaalde vorm van niesziekte, die vooral voorkomt bij intensief contact zoals in catteries en pensions. Dit is het Bordetella vaccin (Bb). Het wordt gegeven in de vorm van een neusdruppel en geeft een jaar bescherming. Wij adviseren dit te geven aan katten die naar een pension gaan.

Dieren die naar het buitenland gaan moeten volgens de wet ingeënt worden tegen hondsdolheid. Voor deze enting is aangetoond dat het voldoende bescherming geeft voor 3 jaar. Landen buiten de EU kunnen eisen dat een dier nog wel elk jaar gevaccineerd moet worden.
Er is dus met onderzoek aangetoond dat het niet meer nodig is om alle vaccinaties elk jaar te geven. We kunnen nu voor elk dier een vaccinatieschema op maat aanbieden. Het jaarlijks vaccineren blijft wel bestaan, maar wordt aangepast.

Dit houdt in dat ook het vaccinatieschema van de kat aangepast is. Elk jaar vaccineren tegen niesziekte en om de drie jaar vaccineren tegen kattenziekte of een titerbepaling laten doen.

Katten vaccinatieschema waarbij tricat vervangen kan worden door een titerbepaling

Leeftijd Vaccin
8 – 9 weken Nobivac Tricat
12-14weken Nobivac Tricat
1 jaar Nobivac  Tricat
Voor de rabiësvaccinatie, vanaf 12 weken, kan Nobivac Rabiës worden gebruikt.
Leeftijd Vaccin
2e jaar Nobivac Ducat
3e jaar Nobivac Ducat
4e jaar Nobivac Tricat
5e jaar Nobivac Ducat
6e jaar Nobivac Ducat
7e jaar Nobivac Tricat
8e jaar, enz. Nobivac  Ducat