Met minder stress met uw kat naar de dierenarts

Terug

De meeste katten vinden een trip naar de dierenarts een klein (en soms groot) drama. Regelmatig zien we verhitte eigenaren met compleet gestreste katten in de wachtkamer omdat thuis eerst de kat gevangen moest worden om hem daarna in het mandje te krijgen. Tel daarbij de autorit op en u kunt zich voorstellen dat uw kat niet meer de rustige, relaxte kat is die hij thuis altijd is.  Veel eigenaren zien er dan ook tegenop om de jaarlijkse gang naar de dierenarts te maken.

U kunt zelf het een en ander doen om uw kat wat rustiger te krijgen. Vaak moet u jong beginnen. Een kat die al helemaal in paniek is, is vaak niet volledig rustig te krijgen. Het stressniveau is vaak wel te verlagen!

Tips:

  • Koop een mandje waar de bovenkant makkelijk  af kan (liefst zonder al te veel herrie). Katten zijn thuis vaak niet in het mandje te krijgen, bij de dierenarts willen ze er over het algemeen niet meer uit. Als de bovenkant van het mandje kan, kunnen we het dier al voor een groot deel onderzoeken en is de omgeving wat minder intimiderend. Immers dit mandje ruikt nog vertrouwd.
  • Zet het mandje geregeld thuis in de woonkamer met het deurtje open. Zet er evt. wat voer/water in. Het is belangrijk dat de kat geen negatieve ervaringen opdoet in het mandje. Veel mensen halen het mandje alleen van zolder als ze naar de dierenarts moeten. Dit weet de kat best. Als het mandje regelmatig in de kamer staat zonder dat er iets gebeurd is de kat minder op zijn hoede. Dit maakt het vangen een stuk makkelijker!
  • Blijf zelf rustig. Katten zijn intelligent en voelen uw stress feilloos aan. Indien het vangen echt niet lukt, neem dan even contact met ons op. Misschien kunnen we de afspraak iets verzetten zodat u wat meer tijd heeft om hem te vangen.
  • Indien uw kat niet zelf in het mandje loopt dan is het vaak het makkelijkste om de mand tegen de muur te zetten en de kat met de achterkant eerst in het mandje te begeleiden.  Soms wil het ook nog wel eens werken om het mandje re chtop te zetten en de kat er van boven af in te laten zakken. Zorg er wel voor dat het mandje daarna rustig wordt gekanteld naar de normale positie.
  • Door gebruik te maken van  Feliway spray, dit is een verstuiver met rustgevende feromonen (geurhormonen) die kalmerend werken bij katten, kan de kat zich ook wat lekkerder voelen in zijn mandje. Let op als u deze spray gebruikt in uw kattenmand moet u nadat u gesprayd heb min. 15 minuten wachten voordat u uw kat in het mandje plaatst dit is om de alcohol damp te laten verdampen in het mandje.(zie handleiding in de verpakking van de Feliway)
  •  Dekens en handdoeken in het mandje geven vaak meer ellende dan dat het baat heeft. Ze liggen vaak opgefrommeld in een hoekje waardoor de kat nog minder ruimte heeft. U kunt bijvoorbeeld wel een krantje in het mandje leggen om evt. urine/ontlasting op te vangen. Wat ze ook vaak fijn vinden is een handdoek/deken over de mandjes heen zodat het donker is.
  • Zorg ervoor dat het kattenmandje goed stevig en rechtop (!) in de gordels wordt gezet in de auto. Trek rustig op en rem rustig af. Als een kattenmandje alle kanten op schuift dan zal dat het stressniveau uiteraard vergroten.
  • Bij extreem angstige katten kan er evt. voor de afspraak wat kalmerende middelen worden gegeven. Dit kan niet in alle gevallen (bepaalde ziektes en dergelijke) en gaat altijd in overleg met de dierenarts!