Vaccinaties en titerbepaling

Terug

De laatste jaren is er veel discussie gevoerd over het nut van vaccineren bij mensen, maar ook bij dieren. Honden en katten worden in Nederland ingeënt tegen een aantal ernstige infectieziektes. Zo worden honden jaarlijks gevaccineerd tegen Ziekte van Weil en één keer in de drie jaar tegen parvo, hondenziekte en hepatitis. Verder kunnen honden daarnaast nog ingeënt worden tegen kennelhoest  en hondsdolheid (Rabiës). Voor een aantal ziektes is het mogelijk om via een bloedonderzoek een antistoffentiter te bepalen in het bloed. Wij kunnen dat onderzoek in huis doen. Als uw hond nog voldoende antistoffen heeft is een vaccinatie tegen parvo, hepatitis en hondenziekte op dat moment niet nodig, ziekte van Weil adviseren wij wel jaarlijks te geven. Zo kunnen we vaccineren op maat. Uiteraard is de keus aan u of u wilt vaccineren of ‘’titeren.’’

Ziekte van Weil

Wij adviseren om uw hond jaarlijks te vaccineren tegen de ziekte van Weil. Het is helaas nog niet mogelijk om een betrouwbare antistoffentiter te bepalen van deze ziekte. We vaccineren in Nederland tegen de 4 meest voorkomende leptospira (de bacterie). De ziekte wordt overgedragen via wilde dieren. Knaagdieren kunnen leptospira uitscheiden via de urine zonder dat zij hier ziek van zijn, maar ook bijvoorbeeld runderen en varkens kunnen besmet worden. Als een hond eet van een geïnfecteerd kadaver (in het bos of langs de slootkant) of drinkt uit besmet stilstaand water/modderpoel kunnen zij hier heel ziek van worden. De ziekte van Weil is ook besmettelijk voor mensen en tast net als bij honden onze lever, nieren en andere organen aan.

Parvo, hondenziekte en hepatitis

Het combinatievaccin tegen parvo, hondenziekte en hepatitis noemen we ook wel ‘’de grote cocktail.’’ Uw hond krijgt deze vaccinatie één keer in de 3 jaar. Het is mogelijk om voor deze 3 ziekten afzonderlijk een antistoffen-titer te bepalen in het bloed. Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige antistoffen kunnen we besluiten dat uw hond de vaccinatie nodig heeft, of we de titerbepaling na een jaar moeten herhalen of dat uw hond de komende 3 jaar geen vaccinatie nodig heeft tegen parvo, hondenziekte en/of hepatitis.

Besmettelijke hondenhoest

Het is mogelijk om te vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest, vroeger ook wel kennelhoest genoemd. Dit vaccin bevat naast parainfluenza ook bordetella, een bacterie die ook betrokken is bij kennelhoest. Deze neusdruppel geeft een jaar lang bescherming tegen de kennelhoest. Het is niet mogelijk om op deze ziekte te titeren. Het is verstandig om ook honden te vaccineren die niet naar de kennel gaan. Hoewel de naam dat doet vermoeden, wordt kennelhoest niet alleen overgedragen in kennels (pensions), maar ook op shows, hondenscholen, uitlaatweides en tijdens de uitlaatservice.

Pups

Pups zullen we of vaccineren op 6 weken tegen hondenziekte en parvo, op 9 weken tegen de ziekte van Weil en parvo en op 12 weken tegen Weil, parvo, hepatitis en hondenziekte of volgens een strak schema titeren. Pups krijgen via de melk antistoffen tegen parvo, hepatitis en hondenziekte binnen. Zodra de antistoffen in het bloed afnemen loopt uw pup risico om 1 van de ziekten op te lopen. Het tijdstip van afname van antistoffen varieert enorm per pup en is afhankelijk van vele factoren, b.v. de melkopname. Dit houdt in dat we de pups vanaf 6 weken oud iedere 3 weken titeren totdat de maternale antistoffen uit het bloed zijn en we zeker weten dat de vaccinatie aanslaat. Zolang er namelijk nog antistoffen in het bloed aanwezig zijn vanuit de moedermelk (maternaal) zal de vaccinatie niets doen. Dat houdt in dat bij uitzondering bij sommige pups die op 12 weken gevaccineerd worden de vaccinatie niet goed aanslaat omdat deze nog maternale antistoffen in het bloed hebben. Om zeker te weten dat de pup beschermt is zou je deze op 15 of 16 weken nog eens kunnen titeren.
Basisvaccinatieschema of momenten voor een titerbepaling:

Leeftijd Vaccin
6 weken Nobivac Puppy DP
8 – 9 weken Nobivac Lepto + Nobivac Parvo-C + Nobivac KC
12 weken Nobivac DHP + Nobivac Lepto
1 jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto + Nobivac KC
Voor de rabiësvaccinatie, vanaf 12 weken, kan Nobivac Rabiës worden gebruikt.

Jaarlijks vaccinatieschema: met verhoogd risico op kennelhoest waarbij de DHP vaccinatie dus vervangen kan worden door op dat moment een titerbepaling uit te voeren.

Leeftijd Vaccin
2e jaar Nobivac Lepto + Nobivac KC
3e jaar Nobivac Lepto + Nobivac KC
4e jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto + Nobivac KC
5e jaar Nobivac Lepto + Nobivac KC
6e jaar Nobivac Lepto + Nobivac KC
7e jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto + Nobivac KC
8e jaar, enz. Nobivac Lepto + Nobivac KC
Voor de rabiësvaccinatie kan Nobivac Rabiës  worden gebruikt.

Jaarlijks vaccinatieschema: met laag risico op kennelhoest waarbij de DHP vaccinatie dus vervangen kan worden door op dat moment een titerbepaling uit te voeren

Leeftijd Vaccin
2e jaar Nobivac Pi + Nobivac Lepto
3e jaar Nobivac Lepto
4e jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto
5e jaar Nobivac Lepto
6e jaar Nobivac Lepto
7e jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto
8e jaar, enz. Nobivac Lepto

Voor de rabiësvaccinatie kan Nobivac Rabiës worden gebruikt.