Castratie/sterilisatie

Terug

Honden mogen vanaf 6 maanden gecastreerd/gesteriliseerd worden. Wij adviseren echter om teven één keer loops te laten worden, en 2-3 maanden na de loopsheid te steriliseren. De reden hiervoor is dat zij een beter ontwikkeld geslachtsorgaan krijgen, en vooral een sterkere blaassluitspier.
Binnen de Universiteit van Utrecht, faculteit Diergeneeskunde, zijn de meningen over wanneer te steriliseren verdeeld: de oncoloog adviseert opereren vóór de eerste loopsheid omdat de kans op tumorontwikkeling van de melkklieren dan kleiner is, en de uroloog adviseert de hond eerst loops laten worden om de kans op incontinentie te verkleinen.
Een sterilisatie  kan op twee manieren uitgevoerd worden: het kan per operatie of per laparoscopische operatie, dit is een kijkoperatie. De techniek van de gewone operatie beheersen wij en kan bijna dagelijks in de kliniek worden uitgevoerd (na afspraak). Voor de laparoscopische operatie komt een chirurg (specialist) naar onze praktijk. De techniek is duurder dan volgens de reguliere methode, maar de honden hebben  veel minder last van de operatie én ze herstellen sneller.
Bij reuen geldt dat zij vanaf 6 maanden gecastreerd mogen worden, wij adviseren alleen castratie als de hond “last” heeft van zijn hormonen, bij gedragsproblemen, of om medische reden.
Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met 0299-648000.