De meeste honden mogen vanaf 6 maanden gecastreerd of gesteriliseerd worden.Wij adviseren echter om teven boven 25 kg (volwassen gewicht) en van bepaalde rassen één keer loops te laten worden en 2-3 maanden na de loopsheid te steriliseren (dat komt uit tussen 12 en 18 maanden afhankelijk aan het formaat). De reden hiervoor is dat zij een beter ontwikkeld geslachtsorgaan krijgen, en vooral een sterkere blaassluitspier. Rond 6 maanden gaan we ook kijken of de vulva goed uit de huidplooi is ontwikkeld, indien niet is het wachten na eerste loopsheid sterk aangeraden om vaginitis risico's te beperken.
Binnen de Universiteit van Utrecht, faculteit Diergeneeskunde, zijn de meningen over het moment van steriliseren verdeeld: de oncoloog adviseert opereren vóór de eerste loopsheid omdat de kans op tumorontwikkeling van de melkklieren dan kleiner is, en de uroloog adviseert de hond eerst loops laten worden om de kans op incontinentie te verkleinen.
Kortom, als u een jonge teef heeft gaan we altijd met u in gesprek over de sterilisatie en samen besluiten wat het best is voor uw puppy!
Een sterilisatie kan op twee manieren uitgevoerd worden: het kan per operatie of per laparoscopische operatie, dit is een kijkoperatie. De techniek van de gewone operatie beheersen wij en kan bijna dagelijks in de kliniek worden uitgevoerd (na afspraak). Voor de laparoscopische operatie komt een chirurg (specialist) naar onze praktijk. De techniek is duurder dan volgens de reguliere methode, maar de honden hebben minder last van de operatie én ze herstellen sneller.
Bij reuen geldt dat zij vanaf 6 maanden gecastreerd mogen worden, wij adviseren alleen castratie als de hond “last” heeft van zijn hormonen, bij gedragsproblemen, of om medische reden.
Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met 0299-648000.