Urinecontrole !!

Terug

Spaar voor *gratis urinecontrole

Bij aankoop van een zak blaasgruis- of nierdieetvoer voor uw hond of kat bij ons op de kliniek ontvangt u per 1,5 kg een stempel. Met een volle spaarkaart komt uw huisdier in aanmerking voor een gratis urine controle (normale prijs € 18,25) * max. 2 gratis urine controles per dier per jaar Om het welzijn en de gezondheid van onze patiënten beter te controleren adviseren wij om bij de dieren die een blaasgruis-dieet of nier-dieet eten twee keer per jaar de urine te laten onderzoeken. Met urineonderzoek kunnen we een aantal aandoeningen bij een dier vaststellen, zoals een blaasontsteking, blaasgruis, een verminderde nierfunctie en bepaalde stofwisselingsziekten.
  • Als eerste onderzoeken wij de urine met een ”stick”: Wij onderzoeken de urine op de aanwezigheid van eiwitten, bloed, ontstekingscellen, zuurtegraad (pH) en glucose ( suiker).
  • Ook meten wij het soortelijk gewicht (s.g.) van de urine. Dit meten wij met een refractometer, dit duurt slechts enkele seconden. Wij weten dan of de urine erg geconcentreerd of juist erg waterig is. En dat zegt weer iets over de hoeveelheid vocht die een dier drinkt en hoeveel hij plast.
  • Als laatste onderzoeken wij de urine onder de microscoop, dit is wat lastiger en duurt daarom ook iets  langer. Wij onderzoeken het sediment (zwaardere deel van de urine dat naar beneden zakt tijdens het centrifugeren.  Het sediment bevat cellen en kristallen die we onder de microscoop bekijken. Zo kunnen we aandoeningen als blaasgruis of een infectie van blaas of nieren vaststellen.
U hoeft voor dit onderzoek geen afspraak te maken. U kunt gewoon tijdens onze openingstijden langs komen met een beetje urine, graag zo vers mogelijk! (liever niet ouder dan 2 uur).Als u wilt kunnen wij u na een half jaar een mail sturen ter herinnering om opnieuw de urine te laten onderzoeken.Opvangen van urine:Bij de hond kunt u de urine opvangen in een bakje of met een soeplepel. U kunt ook een urineopvang bak Dog-i-noir bij ons kopen voor €3,60. Dit is een complete set om makkelijk urine op te vangen. Een set bevat een opvangbakje, handschoenen, urinepotje met stickers en een afvalzakjeBij de kat adviseren wij het gebruik van Katkor. Dit is een complete set en bevat plastic kattenbakkorrels, een opzuigpipet en een buisje voor de opgevangen urine.
  • Sluit uw kat gedurende een bepaalde periode op met een kattenbak in een kleine ruimte zoals de douche of toilet. Katten plassen graag in afvoerputjes, het is daarom verstandig die af te sluiten of de kattenbak erop te zetten.
  • Katten zijn in staat om hun urine lang op te houden, geef dus niet te snel op!!
  •  Probeer de urine zo vers mogelijk te brengen. Overleg met ons of het wel of niet verstandig is om de opgevangen urine in de koelkast te bewaren.
  • Mocht het ondanks bovenstaande tips niet lukken om urine op te vangen, dan bestaat de mogelijkheid dat wij  de kat , na overleg, opnemen in de kliniek zodat wij de urine kunnen opvangen (of afnemen).