Welkom bij onze kliniek Dierenkliniek Grevelingenmeer

Dierenarts Purmerend
Grevelingenmeer 177
1447 AM PURMEREND
info@dierenkliniekgrevelingenmeer.nl
0299-648000

Hondengedrag adviesbureau

Wanneer roept u de hulp in van het hondengedrag adviesbureau?

Als u heel gek bent op uw hond, maar hem soms achter het behang kan plakken!

Als u persoonlijke hulp nodig heeft in plaats van een standaard advies om het gedrag van uw hond te veranderen. Dit advies wordt zo goed mogelijk aangepast aan uw wensen, maar vooral op het karakter en de mogelijkheden van uw hond.

 • Een hond die als hij alleen thuis is de hele boel bij elkaar blaft of het huis sloopt.
 • Angstig  of juist agressief gedrag vertoont naar vreemde of bekende mensen, honden, kinderen of in andere omstandigheden bang of agressief is.
 • Spullen stelen en niet terug wil geven.
 • Veel blaffen, bijvoorbeeld bij de deurbel of in de auto
 • Het opspringen tegen mensen.
 • Agressie bij de voerbak, ander etenswaar of speelgoed.
 • Onzindelijkheid.
 • Overactief gedrag
 • Niet willen eten of juist alles van straat
 • En nog veel meer…

Visie:
Honden en mensen spreken niet de zelfde taal. Hierdoor ontstaat vaak miscommunicatie. Honden zullen nooit onze taal gaan spreken, dus zullen we ons moeten verdiepen in hun taal. Pas dan kan de onderlinge communicatie verbeterd worden.
Er  wordt vooral gekeken waarom de hond zich zo gedraagt. Meestal is er niet één specifieke reden, maar is het een combinatie van verschillende oorzaken.
Ook lichamelijke ongemakken kunnen een oorzaak zijn van het probleem gevende gedrag.

Er wordt gewerkt met beloningen voor gewenst gedrag en niet met straffen of corrigeren van het ongewenst gedrag. een vertrouwensrelatie met je hond verbeter je niet door te corrigeren, maar door te vertellen wat wel de bedoeling is en dat gedrag te belonen. De grootste straf aan het trainen met beloning niet krijgt.

Straffen:
Als (probleem)gedrag door middel van correcties wordt geprobeerd te stoppen,  zijn er veel meer nadelen aan verbonden voor uw hond.

 • Uw hond moet eerst de fout in gaan om daarna de correctie te ontvangen.
 • Zo beschadigd het onderlinge vertrouwen en dus de motivatie van de hond om samen te werken.
 • Verkeerd straffen erger is voor uw hond dan verkeerd belonen.
 • De hond zo niet leert wat wel wenselijk is
 • Je bepaalt gedrag wel de kop kan indrukken met straffen, het gedrag meestal dan voor korte duur weg blijft, maar de motivatie voor zijn gedrag nog aanwezig is dus altijd weer naar boven komt en misschien nog wel erger of op een andere niet gewenste manier. Dit kunnen ook lichamelijke ongemakken zijn zoals bijvoorbeeld huidproblemen.

Meer weten over de nieuwe wetenschap waarom straffen zoveel nadelen heeft in de omgang met uw vriendelijke voervoeten klink op de volgende link:
hondengedrag

Wanneer maakt u een afspraak:
Als u zich kunt vinden in bovenstaande visie.
U wilt serieus aan de slag met het gedrag van uw hond om zijn gedrag te veranderen.
U wilt de komende tijd meer aandacht en tijd besteden aan het welzijn van uw hond.

Wanneer maakt u geen afspraak:
U niet bereid bent tijd en energie in de training van uw hond te steken.
U alles wilt houden zoals het nu is.
U gelooft dat de problemen van zelf weggaan- als je maar lang genoeg wacht.

Het oplossen va het probleem gevende gedrag:
Meestal zullen er een aantal stappen nodig zijn om tot een oplossing te komen. Het exacte plan van aanpak is van een aantal dingen afhankelijk. Wanneer u belt om een afspraak te maken zal dit voor een groot deel besproken worden en zult u advies krijgen welk consult het beste bij u past. Als ervaren dierenartsassistente kan ik u eventueel doorverwijzen naar één van onze dierenartsen, mocht er twijfel zijn over de gezondheid van uw hond.

Consult 1
Duur 1,5-2 uur
Kosten 100,- euro
Reiskosten 0,35 euro p/km
Dit consult is vaak voldoende wanneer u zelf al enige kennis heeft van hondengedrag en/of ervaring heeft met het trainen van honden. Ook als het een op zich staand probleem is en niet te complex. Op basis van ons eerste gesprek of het ingevulde vragenformulier kan ik u soms verwijzen naar consult 2.

Aan de hand van het ingevulde vragenformulier bespreken we het probleem gevende gedrag. Dit gesprek vindt bij u thuis plaats, maar kan soms in de dierenkliniek plaats vinden.
Tijdens het gesprek krijgt u uitleg waarom uw hond zich zo gedraagt, hoe u hier mee om kunt gaan en alvast wat oefeningen om mee aan de slag te gaan. Handig is het als u pen en papier bij de hand heeft om de adviezen te noteren.
Zo nodig worden er gedragstesten met uw hond gedaan.
Na een week wordt er contact met u opgenomen om te horen hoe het gaat en of u nog hulp nodig heeft.

Wanneer blijkt dat consult 1 niet voldoende is omdat u toch meer hulp nodig heeft met de praktijktraining, of als u alle besproken adviezen en stappen op papier wilt hebben wordt u als nog doorverwezen naar consult 2.

Consult 2
Duur 1,5-2 uur
Adviesbrief en stappenplan persoonlijk op maat beschreven.
Telefonisch overleg.
2 praktijk trainingen van ruim een half uur per training.
kosten 150,- euro
Reiskosten 0,35  euro p/km

Zoals bij consult 1 beschreven, wederom volledig toegespitst op uw persoonlijke situatie en het karakter van uw hond. Bij dit consult krijgt u echter alle adviezen op papier zodat u dit op een later tijdstip nog rustig kunt nalezen. Ik kom nog 2x bij u terug om te evalueren hoe de training verloopt en eventuele problemen op te lossen. Dit consult geeft u en uw hond dus een nog persoonlijker en intensievere begeleiding t.o.v. consult 1.

 

Hulp bij de opvoeding van uw hond of losse praktijktraining.

De kosten bedragen 25,- euro per 1/2  uur. De reiskosten 0.35 euro per kilometer. Denk bijvoorbeeld aan het leren van bepaalde oefeningen (plaats blijven, wandelen zonder trekken, niet eten van straat etc.). Of omgaan met bepaalde situaties op straat of in het park tijdens de wandelingen.

Telefonisch consult:

De kosten hiervoor zijn 15,- per gesprek. Soms is het fijn om even te overleggen en kan onze gedragstherapeute u telefonisch ondersteunen of adviezen geven. Wanneer blijkt dat het niet mogelijk is om via de telefoon het juiste advies te geven zal zij u verwijzen naar een gedragsconsult of een losse praktijktraining.

Gerichte trainingsadviezen voor specifiek gedrag op papier uitgeschreven:

5,- euro per gericht stappenplan. Dit kan per mail naar u verzonden worden. Wanneer u zelf ervaren bent in het trainen van honden, maar u wilt toch bepaald gedrag bij uw hond veranderen, kunnen deze stap voor stap trainingen de oplossingen zijn.

Bij alle trainingen tips adviezen zal het welzijn van de hond centraal staan, maar ook die van u. U krijgt een eerlijk en helder advies dat voor u op maat is gemaakt. Ik zet me hier volledig voor in, dit wordt echter ook van u verwacht. Zonder uw inzet wordt het probleem niet opgelost. Misschien moet u wel dingen veranderen in het dagelijkse leven of in de omgang met uw hond. Hoeveel en wat hangt af van het probleem. U zult een aantal keer per dag trainingsmomenten moeten plannen, daar dus tijd voor vrij maken. Hoe vaak en hoeveel tijd is mede afhankelijk van de situatie en het probleem. Voor de meeste trainingen zal ik u adviseren om naar een deskundige hondenschool te gaan die bij u past. wanneer ik twijfel over de gezondheid van uw hond adviseer ik een afspraak te maken bij een van onze dierenartsen.

Even voorstellen: onze gedragsdeskundige
Regelmatig krijgen wij vragen die met probleem gedrag van onze hond te maken hebben. Dierenartsen krijgen in hun universitaire medische opleiding niet veel studie aangeboden die met het gedrag van onze hond te maken heb, dus moesten wij u het advies vaak verschuldigd blijven. Veel probleem gedrag hangt samen met lichamelijk ongemak en veel lichamelijk ongemak hangt weer samen met het gedrag van uw viervoeter. Dat is waarom een gedragstherapeute niet meer weg te denken is in een dierenkliniek en eigenlijk telt dat ook andersom ook. Het is prettig als een gedragstherapeute direct is aangesloten bij een dierenarts. Dat is de reden dat een van onze assistentes is opgeleid voor kynologisch gedragstherapeut volgens de gedragscode van de Nederlandse Vereniging van gedragstherapeuten voor honden, Alpha.  U bent bij ons dus op het juiste adres om zowel lichamelijk als psychisch de hond te ondersteunen.

Margo Berkhout geboren in april 1972 en sinds 1997 werkzaam als dierenartsassistente.

Zij is In Barneveld begonnen met de opleiding voor kynologisch gedragstherapeute en deze studie verder uitgebreid en afgerond aan de academie van Martin Gaus. Met haar eigen honden jaren  getraind en diverse diploma’s behaald. Behendigheid en flyball waren ook een van de favorieten bezigheden.
Het samenwerken met de honden geeft heel veel voldoening. Dit geldt niet alleen voor de honden maar zeker ook voor de eigenaar. De ervaringen met haar eigen honden waren de voornaamste redenen om een opleiding tot hondengedragstherapeute te volgen. Zij is nu in het bezit van een Catahoula Leopard Dog genaamd Spetter. Ook hier is zij weer allerlei trainingen en hobby cursussen mee aan het volgen.

Opleiding Margo Berkhout:

Behaalde certificaten Barneveld 2003-2005:

 • Ethologie honden
 • Praktijk gerichte opvoedingsoefeningen
 • Begeleiding probleemgedrag hond

Behaalde certificaten aan de Martin Gaus Academie 2008-2012

 • Gedragsleer
 • Psychologie van de mens
 • Biologische basis kennis: Gedragsleer
 • Trainingstechnieken
 • Ras en gedrag
 • Diagnostiek, gedragstesten en lichamelijke oorzaken van probleemgedrag
 • Therapiemethoden
 • Communicatie
 • Marketing
 • Algemene bedrijfsvoering en wetten & rechten dier
 • Casuïstiek ethiek en aversieve hulpmiddelen