Welkom bij onze kliniek Dierenkliniek Grevelingenmeer

Dierenarts Purmerend
Grevelingenmeer 177
1447 AM PURMEREND
info@dierenkliniekgrevelingenmeer.nl
0299-648000

Artrose bij de hond

Wat is Artrose:

Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten, artrose ontstaat als een gewricht beschadigd raakt. De aandoening is meestal in de elleboog- of heupgewrichten, maar kan ook in de andere gewichten van de voor- en achterpoten voor komen.

Hoe ontstaat artrose:

De oorzaak van artrose bij uw hond kan grofweg ingedeeld worden in artrose door leeftijd (primaire artrose) of artrose door ziekte of beschadiging (secundaire artrose). De beschadiging kan bijvoorbeeld komen door trauma (ongeluk of klap)  of een afwijkende belasting door bijvoorbeeld het scheuren van de kruisband of een ontsteking door een LPC ( LPC = los stukje bot in de elleboog).Soms kan artrose ook ontstaan doordat het afweersysteem het kraakbeen aanvalt, dit noemen we reuma. Daarnaast zijn er nog de aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie.

klik op afbeelding voor vergroting

Hoe herken je artrose:

Honden met artrose komen vaak langzaam en stijf uit hun mand, lopen eerst even kreupel en lijken er daarna geen last meer van te hebben. Dit noemen wij startkreupelheid. Opvallend is dat de honden er vaak meer last van hebben na een actieve dag of lange wandeling. Soms willen ze niet mer in of uit de auto springen omdat dit ze pijn doet.

Onderzoek heeft uitgewezen dat 20% van de honden ouder dan 1 jaar lijdt aan artrose en dus klachten heeft.Eigenaren denken helaas vaak dat hun hond gewoon last heeft van ‘ouderdom’. Dat is jammer, omdat uw hond met de juiste behandeling met minder pijn door het leven kan gaan.

Behandeling van artrose:

De meeste honden met artrose kunnen wij gelukkig goed behandelen. Eigenaren hebben een belangrijke rol in deze behandeling. De behandeling van artrose houdt in dat u de verzorging van uw dier op een aantal manieren zult moeten aanpassen. Daarbij zijn gewicht, voeding, beweging en medicijnen zeer belangrijk. Soms kan fysiotherapie helpen.

Artrose is een aandoening  met ‘ups en downs’. De behandeling van uw hond zal regelmatig moeten worden aangepast aan zijn zijn functioneren. Helaas bestaat er niet één supertherapie tegen artrose die alles oplost.